20 de febrer del 2012

SILENCIS SIGNIFICATIUS I PARAULES ENMUDIDES... RETALLADES I CONSEQÜÈNCIES A L’HOSPITAL DE SANT PAU

Sincerament és tot molt lamentable.
Dijous passat la FTC-IAC fèiem una denúncia pública de les deficients i indignes condicions que estaven patint els usuaris al servei d’Urgències del nostre hospital, així com de la inapropiada utilització de llits de pediatria per ubicar a pacients adults amb diferents patologies.
L’única resposta rebuda per part de l’empresa ha estat una carta de la Dra. Mireia Puig, actual Directora del servei d’Urgències, on argumenta el perquè d’aquestes deficiències i on literalment ressalta “el mèrit de la organització al haver sabut respondre amb mesures concretes i àgils, però que ha estat fonamental la implicació i professionalitat de tots els treballadors de les diferents unitats del servei, tan l'estada curta, com semicrítics i sobre tot urgències, als quals vull agrair explícitament l’esforç i actitud demostrada”.
Aquesta carta, que vol ser de desgreuge, no és més que la constatació de tot allò que denunciàvem. Els mateixos responsables estaven desbordats pel dèficit de llits provocat per les retallades, llits absolutament necessaris per derivar pacients, alleugerir la pressió assistencial a urgències i propiciar l’assistència, el confort i la privacitat que es mereixen els nostres usuaris.
Amb 88 llits tancats a l’Hospital de Sant Pau, se’ns saturen les urgències, incomplim normes de seguretat a l’ocupar passadissos d’emergència, ubiquem als pacients on podem i alhora exigim un sobre esforç als equips assistencials per poder fer més amb menys personal i amb unes infraestructures deficients i del tot inadequades.
Sempre costa molt admetre que, malgrat els esforços, fem les coses malament. Més quan, per raó del càrrec o de la responsabilitat que es té, s’han de justificar actuacions, procediments o “mesures concretes i àgils” que sabem positivament que son quan menys discutibles i de ben segur millorables.
Actuarien els nostres responsables de la mateixa manera
si qui estés quatre dies en una llitera, en un passadís de sortida d’emergència,
fos el seu pare, la seva mare o un parent proper?
Rebrien el mateix tracte a Urgències polítics i càrrecs de confiança?
La FTC-IAC fa una crida a la responsabilitat que cal exigir als càrrecs i els demana que no pensin tant en quadrar números i balanços i es preocupin més de les necessitats dels usuaris, del seu confort i de l’atenció assistencial que hem de dispensar-los.
No cal dir que agraïm moltíssim el reconeixement a la professionalitat de tots els treballadors dels serveis implicats, però... dit això, cal dir també que, malauradament, aquest reconeixement contrasta amb les “recomanacions” que aquests mateixos professionals han rebut de no queixar-se per la pressió assistencial afegida patida per la manca de personal, de no queixar-se per les deficiències de mitjans i d’infraestructures o de callar i no parlar públicament de l’utilització d’espais no adients per encabir pacients degut a la saturació del servei.
Senyors i senyores responsables, deixin d’agrair la feina i alhora “recomanar” silencis i complicitats als treballadors/es, deixin de provocar situacions on el més perjudicat és l’usuari/a, deixin de minimitzar i de treure importància a les mesures restrictives que ens han imposat unes retallades que ens perjudiquen a tots i totes.
Contrariament, el que cal és esperonar als treballadors/es i usuaris/es a que siguin responsables i continuïn denunciant les conseqüències de l’aplicació de les retallades. El nostre compromís amb la sanitat és, i ha sigut sempre, posar de relleu tot allò que perjudica als nostres pacients.
Evidentment tancar llits, disminuir treballadors, incrementar llistes d’espera i reduir activitat quirúrgica és el pitjor greuge per la salut de la nostra societat.
Per atendre adequadament les necessitats assistencials
de la nostra població de referència,
seguim exigint l’obertura immediata dels llits tancats
a l’Hospital de St. Pau
i la contractació de la plantilla necessària.
Salut!

1 comentari:

  1. Parece ser, que las cúpulas del sector sanitario, que al igual que políticos, jueces, iglesia y demás órganos de gestión, son los que tienen el poder en estos momentos, andan revueltos, pues desde hace una semanas el kaos sanitario se les esta escapando de las manos.

    Las salas de urgencias llevan días colapsadas y con las camas de hospitalización que a fecha de hoy continúan cerradas es imposible drenar las urgencias. Esto conlleva que el sufrimiento de los enfermos y familiares y el maltrato que las sobrecargas de trabajo están provocando en el personal sanitario se este agravando a pasos agigantados. La Gripe A esta comenzando ha hacer acto de presencia y en los próximos días ira en aumento.

    Los hospitales no pueden absorber este volumen sin los medios necesarios. El programa de invierno de los hospitales es casi inexistente y los pacientes con gripe A son recolocados en sales de hospitalización sin la atenciones necesarias. Toda esta situación esta generando mas "despesa" económica a largo plazo que el ahorro inmediato del día a día.

    Parece ademas que los médicos comienzan a darse cuenta de que todo lo que se esta cerrando en la publica no esta revirtiendo en la privada y ahora para ellos comienza el verdadero problema. Los usuarios no pueden costearse mutuas privada que no te garantizan tratamientos completos y a las cuales a veces no pueden acceder por no cumplir con el perfil social y económico. Si eres mayor, con salud delicada y sin grandes recursos económicos no eres rentable.

    Se esta demostrando que los medicamentos genéricos no actúan de igual manera que los que las farmacéuticas distribuyen con su propia marca y esto a larga generara dos clases de enfermos, los que se podrán pagar una medicación de calidad y los que alargaran su enfermedad tomando medicamento de eficacia limitada.

    Ha llegado el momento de ocupar las camas cerradas con usuarios que necesitan una asistencia medica publica y de calidad. Nosotros podemos abrir las puertas si ellos se comprometen a ocupar-las con usuarios.

    http://www.kaosenlared.net/component/k2/item/7824-acci%C3%B3n-conjunta-de-los-colegios-de-m%C3%A9dicos-de-espa%C3%B1a-para-rebelarse-frente-a-los-recortes-sanitarios.html


    Salut i lluita !!!!

    ResponElimina