28 d’octubre del 2009

el fonamentalista funàmbul

Caldrà recordar...


Sí, caldrà recordar que el Conveni col·lectiu vigent a l'Hospital de Sant Pau es va signar després de més de 40 reunions de la comissió negociadora (amb 4 representants de l'Associació Professional d'Infermeria (API), de 12 en total); que va ser aprovat per la majoria dels components de la comissió negociadora (per 7 de 12), pel plenari del Comitè d'empresa i també, pel que fa al compromís de la FTC, per l'Assemblea General de treballadors.


Cal recordar també que tots els convenis signats fins ara, a l'Hospital i arreu, generals o "particulars" (els dels metges o els de l'API fins el 2003), reserven als signants del mateix la facultat de triar els representants a les comissions de control resultants del propi Conveni.


A diferència d'alguns pactes i tractes "d'eficàcia limitada", el conveni vigent és públic, a l'abast de tothom i d'eficàcia general i, per tant, cal saber (o recordar) que:


  • L'article 8 senyala la composició de la comissió paritària com a òrgan per a la interpretació i vigilància del conveni signat
  • L'article 15 fixa la composició del Comitè de Credencials i les seves funcions
  • L'article 57 diu qui forma part de la comissió de formació i senyala les seves funcions
  • L'article 69, paràgraf 3r, diu qui ha de dur a terme la gestió del Fons social
  • L'article 70 parla de la composició de la comissió per a la gestió dels fons per a la subvenció de llar d'infants

La resta de comitès o comissions que, amb posterioritat a la signatura del Conveni, puguin establir-se entre Direcció i Comitè d'empresa, haurà de tenir en compte el percentatge de representació obtingut a les darreres eleccions sindicals (de 2007) com és el cas de la Comissió per a establir el reglament de la carrera i la promoció professionals, seguint el que el mateix Conveni preveu als art. 62.1 i 63.1.


És obvi que tan sols es por modificar un article, com la composició d'una comissió establerta al Conveni, per acord de les parts signants del mateix.


Si la Direcció o un sindicat concret, de forma unilateral, vol introduir canvis, haurà de pactar-los, de forma prèvia, amb la resta de components designats pel Conveni... Si no fos així ¿quin sentit tindria acordar una cosa entre dos, si qualsevol es pot saltar, quan vulgui, el que s'acorda?


Deixem-ho clar però, per la FTC, el problema no és qui forma part de les comissions... sinó per què la Junta Directiva de l'API (els/les fonamentalistes de sempre) s'entestà en la defensa numantina d'un Conveni Propi (del que mai en van donar detalls), convocà després una lluita, meritòria certament, però totalment estèril d'una bona part d'infermeres d'aquesta casa, per acabar signant un acord de dubtosa eficàcia i totalment il·legal (TSJC dixit)... i de com ara, amb el vist i plau de la Direcció de Recursos Humans, tracta de recuperar parcel·les de poder, després d'haver-les deixat perdre, en no saber, o no voler, defensar les seves propostes on calia, això és: en el marc de les negociacions del Conveni general.


Hem passat doncs del VOLEM CONVENI PROPI
al VOLEM MANIPULAR EL CONVENI DE TOTHOM EN PROFIT PROPI


Pot ser que s'ho facin mirar i deixin de fer funambulisme entre els fantasmes del passat i els fantasmes del present, en defensa de les púrpures i dels seus amics, coneguts i saludats. 


Benvinguts a la lluita si es tracta de defensar els drets i interessos reals dels treballadors, sense classismes ni xenofòbies més pròpies d'una congregació religiosa fonamentalista que d'un sindicat que es diu "professional".

Salut!

1 comentari:

  1. Tots som treballadors i treballadores per compte d'altri. Més o menys qualificats, amb o sense titulació, però treballadors al cap i a la fi.
    Si tan sols això estigués clar, els treballadors ens fariem respectar per les direccions i les patums sindicals corporatives que els fan costat (tan "professionals" elles).

    ResponElimina